Saskia Bellis

Saskia Bellis

Interim praktijkmanager & certified Lean

Cursus LEAN in de zorg

De cursus “LEAN in de zorg” is opgezet voor praktijken in de Eerstelijns Gezondheidszorg. Tijdens de vier uur durende workshop maak je kennis met ‘lean werken’. We reiken je de LEAN tools aan, waardoor je direct aan de slag kunt met de processen binnen je eigen praktijk: je zult de overgang maken naar het denken in processen en daardoor al snel zien dat er niet hárder gewerkt moet worden, maar slimmer!
Tijdens de training worden verspillingen aan het licht gebracht, waardoor de LEAN aanpak binnen jouw huisartsenpraktijk vanaf het eerste moment nuttig is. Naast bewustwording werk je tijdens deze LEAN training ook actief aan de oplossing!

 

Accreditatie: 4 punten voor huisartsen, poh-s en assistenten.

Tijdens de cursus LEAN in de zorg leer je o.a.:

 • (H)erkennen van verspillingen
 • Elkaar aanspreken met ‘waarom is dat gebeurd?’, i.p.v. met ‘wie heeft dat gedaan?’
 • Simulatie krachttraining “LEAN werken in de praktijk”
 • Praktijkprocessen bekijken en optimaliseren vanuit het oogpunt van de patiënt
 • Standaardisatie in inrichting zorgt voor overzicht en rust. Je leert hoe je dit kunt realiseren.

Belangrijk bij deze training is, dat het hele team aanwezig is. Dan ben je er zeker van dat iedereen binnen jouw praktijk de “LEAN taal” spreekt en kun je met elkaar aan de slag om je praktijk lean te maken.

Deze workshop is het begin van het ‘nieuwe werken’ en wordt bij voorkeur op de werkplek gegeven. Als het hele team aanwezig is creëer je een groter draagvlak en is het resultaat beter.

Vervolgcursus LEAN in de Zorg

Na het leggen van een basis om lean te kunnen werken en het creëren van bewustwording binnen je team, kun je de LEAN methode verder binnen je praktijk ontwikkelen. Er moet een mentaliteitsverandering gaan plaatsvinden en “LEAN werken” zal de norm moeten worden. De werkwijze “LEAN” moet in het DNA van je medewerkers vastgelegd worden. Om dit proces te stimuleren is het mogelijk om jullie in de praktijk te begeleiden.

 • Hierbij word je ondersteund in het toepassen van de 5S methode die als basis dient voor het elimineren van de aanwezige knelpunten
 • Waarom PULL beter is dan PUSH
 • Je voorraad wordt geoptimaliseerd en eenvoudig beheersbaar gemaakt middels KANBAN

Wie volgen de workshop “LEAN in de zorg”

Praktijkeigenaren en -medewerkers en -managers in de Eerstelijns Gezondheidszorg, zoals huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen, poh somatiek doktersassistenten, baliemedewerkers, praktijkmanagers, etc. kunnen de cursus volgen.

Praktijkvoorbeelden: Wanneer is de cursus “LEAN in de zorg” nuttig voor mij?

Wanneer je een van de onderstaande punten herkent uit je eigen situatie of herkent bij je medewerkers, dan is deze LEAN cursus zeker van toegevoegde waarde. Het mooie van lean werken is dat er geen groot project gestart hoeft te worden. Vaak  gaat het juist om kleine veranderingen waar énorme vooruitgang door geboekt kan worden!

Herken je dit?

 • Vaak zoeken naar de juiste spullen
 • De telefoon blijft maar gaan. Hij lijkt niet op te houden met rinkelen
 • Geïrriteerde patiënten die meerdere keren moeten bellen voor uitslagen
 • Met regelmaat misgrijpen naar instrumenten, formulieren of gebruiksartikelen
 • Een voorraad die de kasten uit doet puilen, maar toch niet in huis hebben wat je op dat moment nodig
 • Voorraadbeheer is tijdrovend, en kan alleen uitgevoerd worden door die éne assistente
 • Werkzaamheden worden niet goed uitgevoerd, omdat afspraken onduidelijk, verouderd of
  te ingewikkeld zijn

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van verspillingen van tijd, geld en kennis

De oorzaak van deze problemen en irritaties ligt vaak in onduidelijke werkafspraken, het niet kunnen doorzien van processen en daardoor geen zicht hebben op bestaande knelpunten. In de cursus “LEAN in de Zorg” leer je hoe je deze problemen kunt herkennen en krijg je de handvatten aangereikt om op een effectieve manier tot oplossingen te komen.

Het nut van “LEAN in de zorg” voor Eerstelijns Gezondheidszorg

LEAN geeft je de tools die nodig zijn om verspillingen in de meest ruime zin op te sporen en voorgoed te elimineren. Met het juiste gedachte goed bent je in staat om de werkzaamheden en de organisatie van het werk op een zodanig te wijze opnieuw in te richten dat verspillingen tot het verleden behoren. Hierdoor maak je je handen weer vrij om meer tijd aan je patiënten te besteden. De sfeer en de samenwerking zal je zien verbeteren, alsook de efficiëntie op de werkvloer.

Wil je meer weten over de cursus “LEAN in de Zorg”

Wil je meer weten over de cursus “LEAN in de Zorg”? Neem vrijblijvend contact met me op door je gegevens in te vullen in het contact formulier. Je kunt mij ook vinden op LinkedIn.

Neem contact op

info@depraktijkmanager.nl
Tel.: 06 – 2392 6658
KvK 67353797
BTW nr. 1853.34.052.B01
ING NL 91 INGB 0007 594840