Job Instruction

De beste manier om praktische taken aan te leren

Job Instruction is de beste manier om praktische taken aan te leren. Job Instruction is een combinatie van voordoen, informatie gestructureerd geven en de taak een aantal keer oefenen. Dit zorgt ervoor dat de taak bewust en zeker uitgevoerd wordt in de praktijk. Patiënten en bewoners kunnen zo rekenen op één manier van werken door medewerkers met zelfvertrouwen.

Inwerken in één keer goed

Job Instruction zorgt ervoor dat collega’s in één keer goed ingewerkt worden in de taak. De manier van inwerken is bij Job Instruction gestructureerd en gestandaardiseerd. Hierdoor is de kwaliteit niet afhankelijk van de collega aan wie je toevallig gekoppeld wordt tijdens het inwerken.

Voorbeelden

Job Instruction is toepasbaar op  voorbehouden handelingen en gesprekken in de spreekkamer, waarbij het van belang is dat alle teamleden deze op dezelfde wijze uitvoeren. De noodzaak op dezelfde wijze uit te voeren kan voortkomen uit wensen van de patiënt of bewoner, veiligheidseisen, de slimste manier van werken willen delen of als basis voor continu verbeteren.

Taken die heel geschikt zijn om met Job Instruction te verbeteren zijn bijvoorbeeld: hygiëne voorschriften, bloeddruk meten, voorraad artikelen bestellen, aantrekken isolatiematerialen zoals handschoenen en mondkapje, reinigen verschillende materialen bv op de CSA, handhygiëne, aanmeten onderzoeksapparatuur, bepalingen verwerken op de juiste plek in het HIS, de juist vragen stellen tijdens het spreekuur, etc, etc…

De oorsprong van Job Instruction

Job instruction is een onderdeel van het Training Within Industries (TWI) programma dat in de VS in de tweede wereldoorlog ontwikkeld is. Veel fabrieksarbeiders moesten als soldaat naar Europa vertrekken. Het werk in de fabrieken werd overgenomen door mensen zonder ervaring, waaronder veel vrouwen. Daarom besloot de overheid te onderzoeken hoe deze nieuwe collega’s het beste ingewerkt en begeleid konden worden. TWI is na de oorlog in de VS in de vergetelheid geraakt. De Japanners namen de methode op als onderdeel van de toolbox van continu verbeteren ofwel lean. De laatste jaren wordt de kracht weer herontdekt en met name in de maakindustrie en voedingsindustrie toegepast. De methode is dus al oud, maar de toepassing in de zorg in Nederland is nieuw!

Niet harder, maar slimmer werken!

Hoe helpen wij organisaties bij het leren en toepassen van Job Instruction?

Kennismaking met Job Instruction: 1 dag 1 taak

Job Instruction is een nieuwe manier van (in)werken. Om dit als team succesvol te kunnen toepassen is het van belang om met elkaar te ontdekken wat Job Instruction is, en wat het kan opleveren. Daarom kan het team starten met een kennismaking: 1 dag- 1 taak. In één dag laten we het team kennismaken met Job Instruction door één taak die het team uitvoert te analyseren en trainen. Zo ervaren jullie de kracht van Job Instruction en eindigt de dag met 1 taak helemaal helder en veel verbeterenergie!

Verbetertraject met Job Instruction

In dit traject pakken we gezamenlijk een concreet probleem aan. We doorlopen de verbetercirkel tot en met het trainen van alle medewerkers in de nieuwe werkwijze. Dit doen we uiteraard door middel van Job Instruction.

Programma Job Instruction

Een gedegen opleidingstraject binnen jullie organisatie waarin we jullie eigen collega’s opleiden tot Job Instructeur. Via training en coaching on the job, theorie en praktijkoefening in de groep en 1 op 1 worden de Job Instructeurs klaargestoomd om zelfstandig als Job Instructeur te werken.

Voor kleine zorgorganisaties zoals huisartsenpraktijken, kleinere wonen met zorg-organisaties of apotheken is het mogelijk om met elkaar een leergroep te vormen en zo een programma Job Instruction vorm te geven.

Een voorbeeld hoe een programma eruit kan zien:

6 maanden, 10 Job Instructeurs io. 3 tot 5 teams of zorgorganisaties

Intakes
Kennismaken
Voorbereiden

Training 7 dagen

Training 1 dagdeel

 

Training 1 dagdeel

 

Training 1
dagdeel
Diploma
uitreiking

Afronding

Coaching deelnemers op de werkplek

Coaching leidinggevenden

Neem contact op

info@depraktijkmanager.nl
Tel.: 06 – 2392 6658
KvK 67353797
BTW nr. 1853.34.052.B01
ING NL 91 INGB 0007 594840